Pert Araç Hasar Farkı Tazminatı

Trafik kazaları sonucunda, tamir edilemeyecek derecede hasar görmüş ve trafiğe çıkması uygun olmayan araçlara halk arasında “pert” denir. Sigorta şirketlerinin, bu tür ağır hasarlı araçlar için kaza tarihindeki piyasa rayiç bedelini tam olarak ödemesi gerekmektedir. Ancak pratikte, sigorta şirketlerinin piyasa değerinin altında ödeme yaptığı sıkça görülmektedir.

Araç sahibi, sigorta şirketinin ödediği tutarla aracın gerçek piyasa değeri arasındaki farkı talep etme hakkına sahiptir. Bu “pert farkı” olarak adlandırılır. Bu farkı talep edebilmek için, sigorta şirketinden ödeme alınırken imzalanan belgelerde “fazlaya ilişkin dava ve talep haklarımı saklı tutarım” şeklinde bir ihtirazi kayıt düşülmelidir. Aksi takdirde, araç sahibi bu fark için dava açamaz veya açılan dava reddedilir.

Aracın pert sayılması için belirlenen kıstas, hasar bedelinin aracın piyasa rayiç bedelinin en az %50’sine veya daha fazlasına denk gelmesidir. Bu durumda, sigorta şirketi aracın tam piyasa değerini ödemelidir.

Pert Araç Hasar Farkı Tazminatı

Pert araç durumlarında, sigorta ödemesi ile aracınızın gerçek piyasa değeri arasındaki farkı tazmin ediyoruz.

Trafik kazaları sonucunda araçta meydana gelen ve tamiri mümkün olmayan yani trafiğe tekrar çıkması uygun olmayan araçlara halk arasında pert denilmektedir. Ancak sigorta dilinde böyle araçlar için ağır hasarlı terimi kullanılmaktadır.

Ağır hasar alan araç için sigorta şirketi aracın kaza yaptığı tarihteki piyasa bedeli ne ise o tutarda ödeme yapması gerekir. Ancak genel uygulamada sigorta şirketlerinin piyasa rayiç bedeli altında ödeme yaptıkları görülmektedir.

Bu durumda kaza yapan araç sahibinin ekonomik bir mağduriyet yaşayacağı aşikardır. Araç sahibinin, sigortanın kendisine yaptığı eksik ödeme ile piyasa rayiç bedeli arasındaki farkı sigortadan talep etme hakkı vardır.

Pert farkını talep edebilmek için; araç sahibinin sigorta şirketinden araç bedelini alırken imzalayacağı evraka “fazlaya ilişkin dava ve talep haklarımı saklı tutarım” ihtirazi kaydıyla imzalaması gerekmektedir. Aksi halde bu davayı açamaz veyahut açtığı davada talepleri mahkemece reddedilir.

Aracın Perte Çıkma Yani Ağır Hasar Alma Kıstası Nedir? Nasıl Belirlenir?

Araç kaza yaptıktan sonra hasar alır ve tamir edilmesi için servise çekilir. Serviste aracın hasarı tespit edilir, hasarın boyutuna göre tamir edilip edilemeyeceğine karar verilir. Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarına göre hasarlı aracın tamir bedeli, rayiç bedelinin en az %50’si veya daha üstü tutara denk geliyorsa artık araç ağır hasarlı statüsünde kabul edilir ve halk diliyle araç perte çıkarılır. Bu durumda da aracın kasko sigortacısı aracın rayiç bedelini araç sahibine ödemelidir.

Özellikle sigorta şirketlerinin karşı taraf olduğu davalarda uzman avukatlar ile ilerlemek usuli işlemlerin kaçırılmaması ve ekonomik zarar görmemek adına çok önem arz etmektedir.

Hasar Pert Farkı Bedel Davasında Zamanaşımı

Pert farkı bedeli davasının, aracın kaza yaptığı tarihten itibaren 2 yıl içinde açılması gerekmektedir. 2 yıl içinde talep edilmeyen bu alacak için daha sonra dava açılması mümkün olmayacaktır.

Önemli Bilgiler:

Pert durumda olan araçlarda, sigorta ödemesi ile gerçek piyasa değeri arasındaki fark, araç sahibinin maddi kaybına neden olur.

  1. Değer Farkı Hesaplaması: Aracınızın gerçek piyasa değeri, sigorta şirketi tarafından belirlenen tazminatın üzerinde olabilir. Bu durumda farkın tazmini için hukuki süreçler başlatılır.
  2. Tam Hasar Durumları: Aracınız tam hasar aldığında, sigorta tarafından önerilen değer ile aracın piyasa değeri arasındaki fark, sizin adınıza talep edilir. Tam hasarlı araçların değer kayıplarını hesaplayarak, sigortanın önerdiği bedeli doğru seviyeye çekmek için çalışıyoruz.
  3. Hukuki Destek: Sigorta şirketleri ile yürütülen süreçlerin her aşamasında profesyonel hukuki destek sağlanır ve haklarınızın korunması güvence altına alınır.

We are the best reviewed Criminal Defence Law Firm in the US.

If you want to be represented by the best law firm for your case then do not hesitate and write us a mail!